top of page

Kazališni projekt Jelenovac

European Social Fund
Kazališni projekt Jelenovac sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda

Projekt Kreativne radionice "Kazališni projekt Jelenovac" nastao je kao inicijativa male grupe likovnih, literarnih i dramskih umjetnika, s ciljem osnivanja jednog prijateljskog kreativnog prostora u kojem će građani stariji od 54 godine imati priliku stjecati nove vještine kroz neobavezno druženje, razvijati svoje kreativne potencijale i poboljšati kvalitetu života. 

U formi radionica likovne, literarne i dramske umjetnosti građanima su ponuđeni kvalitetni kulturni i umjetnički sadržaji u kojima su oni aktivno sudjelovali, te je suradnjom sve tri radionice producirana kazališna predstava Tramvaj ili bus 54+. Projekt je također doprinio i povećanju svijesti o mogućnostima osoba u dobi preko 54 godine i povećanju njihove vidljivosti u društvu. Sve radionice i aktivnosti odvijale su se na području grada Zagreba. 

U Kreativnim radionicama 'Kazališni projekt Jelenovac’, tokom 18 mjeseci provedbe sudjelovalo je više od 140 polaznika, sedam umjetnika i brojni vanjski suradnici te je u više od 850 sati rada održano 90 umjetničkih radionica, dvije izložbe likovnih radova, objavljen zbornik radova polaznika literarne radionice te producirana predstava “Tramvaj ili bus 54+” u režiji Gorana Grgića sa 22 glumaca-polaznika. 

Na završnoj večeri projekta, održanoj 21. Studenog 2019.u Centru za kulturu Trešnjevka predstavljen je Zbornik radova i odigrana predstava, za čiju su scenografiju korišteni radovi polaznika likovne radionice. 

Većina polaznika je došla na radionice zbog želje za druženjem i učenjem nove vještine, nečega što su u životu možda poželjeli probati, ali nikada nisu imali priliku. Rad na predstavi, zajedništvo i kreativno druženje otvorilo im je nove vidike i ispunilo ih novim iskustvima koja su mnogima do tada izgledala nedostižna. Ovim projektom pokazali smo važnost održavanja sličnih aktivnosti i njihovu neophodnost u održavanju zdravog i naprednog društva koje uključuje i cijeni sve svoje članove bez obzira na dob i ekonomski status. 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014 - 2020. Ukupna vrijednost projekta bila je 303.299,51 kn, od čega je Europska unija sufinancirala 274.484,22kn. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava sklopili su Ministarstvo kulture, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i Međunarodni centar za umjetnost iz Zagreba. 

Projekt je trajao od 23. srpnja 2018. do 23. siječnja 2020.

Projektni tim

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Međunarodnog centra za umjetnost.

bottom of page